Cara- Cara Untuk Menggunakan Data Google Ads Untuk SEO

Cara- Cara Untuk Menggunakan Data Google Ads Untuk SEO

Selalunya, yang disebut-sebutkan bagi cara yang paling terhebat bagi SEO adalah dengan mengadakan suatu ujian kempen PPC untuk mendapatkan “data pertama” tentang ruang pertanyaan, dan ramai akan selalu membuat rujukan sampai anda boleh mendapatkan informasi yang berharga bagi usaha anda dalam pengoptimum secara organik dengan melihat data bayar-kadar-klik (PPC).

Tetapi bagi Google Ads, yang sebelum ini dikenali sebagai Google AdWords, memberikan pengguna, data yang banyak (ada juga yang berkata bagi bisnes kecil-kecilan, akan mendapat terlebih banyak pilihan dan poin data), dan ramai yang bukan pengguna biasa PPC tidak tahu dimana terdapatnya data-data yang berguna tetapi tersembunyi. Lebih dari itu, walaupun terdapat banyak data yang selalu bertindih antara SEO dan PPC, bukan semua maklumat di dalam akaun Google Ads adalah berguna untuk seseorang yang ingin menambahbaikan keputusan SEO mereka (dan ada juga yang mungkin akan lebih mengelirukan apabila digunakan sebagai suatu kaedah SEO)

Jadi dalam post ini, kita akan mengharungi 16 perkara tentang akaun Google Ads yang para SEO Malaysia dan pemasar inbound boleh menggunakan untuk pengoptimum pemasaran carian secara organik.

1. Segmen

Segmen adalah suatu cara untuk menambah beberapa baris tambahan data ke paparan dalam Google Ads. Beberapa segmen menarik untuk SEO adalah:

  • Jenis Padanan Istilah Carian

    – Ketahuilah cara jenis padanan berbeza untuk kata kunci yang berbeza. Bergantung pada cara kempen berstruktur, ini mungkin memberitahu anda banyak tentang ketua istilah vs. akhir untuk penggal tertentu. Sebagai contoh, jika kata kunci lalu lintas yang tinggi menukar dan mendorong lalu lintas untuk perlawanan yang tepat tetapi tidak umum dan frasa yang sepadan dengan versi, ia mungkin tidak mempunyai banyak “ekor” yang boleh memberi kesan yang besar kepada strategi keseluruhan anda.
  • Alat Peranti

    – anda mungkin mempunyai beberapa idea keseluruhan tentang berapa banyak trafik datang dari peranti mudah alih dengan melihat analisis, tetapi dengan menggunakan segmen peranti anda dengan cepat, anda boleh melihat berapa banyak penukaran PPC anda datang dari mudah alih dan sama ada segmen itu menukar kos dengan cekap atau tidak. Mungkin anda juga akan melihat bahawa mobile menukarkan betul-betul pada PPC kerana orang bayar per klik telah membuat satu pengalaman halaman pendaratan mudah alih yang unik yang anda tidak (tetapi boleh) menggunakan untuk SEO.

2. Penapis

Sama seperti cara anda boleh dalam Excel, Google Ads membolehkan anda membuat penapis cepat untuk menaikkan maklumat yang menarik. Sebagai contoh, anda mungkin membuat penapis untuk mendapat trafik tinggi, kata kunci yang berkos tinggi tetapi tidak dapat ditukarkan. Sesetengah kata kunci yang datang kembali sebagai pemenang dalam penyelidikan SEO anda mungkin istilah yang popular yang tidak betul-betul membuat penukaran apa-apa untuk laman web anda/pelanggan anda. Dengan mencipta penapis untuk kata kunci tanpa penukaran dan pengisihan mengikut kos anda boleh melihat yang tidak menjadi dengan cepat dan meninggalkan mereka daripada strategi SEO anda.

3. Kadar Klik-Melalui (CTR) dalam Periklanan

Anda boleh melihat pada kadar klikan anda pada iklan khusus untuk mendapatkan rasa tajuk dan perihalan yang berfungsi yang terbaik dalam mendapatkan pencari untuk klik, jadi anda boleh menggunakan mesej itu kepada tag tajuk anda, tajuk berita di halaman dan deskripsi meta.

4. Kadar Klik-Melalui (CTR) dalam Kata Kunci

Begitu juga, melihat kadar klikan bagi kata kunci tertentu dalam akaun anda akan memberitahu anda istilah yang mempunyai hubungan yang terbaik antara istilah carian dan teks iklan. Anda boleh menggunakan ini untuk membantu dengan lebih baik peta mesej tag tajuk dan deskripsi meta kepada kata kunci tertentu yang anda sasarkan pada halaman tertentu.

5. Kata Kunci dengan Bayaran Purata Tinggi setiap Klik (CPC)

Dengan melihat kos purata setiap klik (Nota: ini adalah berbeza daripada Max CPC) untuk kata kunci, dan secara khusus dengan mengenal pasti kata kunci yang mempunyai CPC purata tertinggi, anda melihat istilah yang mahal (dan mungkin kompetitif) dan anda akan mengurus akaun Google Ads anda untuk sanggup membayar banyak. Ini mungkin bermakna mereka adalah berharga! Cuba untuk mengetahui mengapa orang PPC membayar begitu banyak bagi istilah-istilah tersebut.Anda mungkin melihat betul dalam lanjur kos/penukaran yang mereka membawa banyak penukaran kos yang cekap, atau anda mungkin belajar daripada bercakap dengan pengurus akaun yang sementara kos penukaran lebih sedikit, mereka cenderung untuk menjadi petunjuk yang berkualiti tertinggi.

6. Kata Kunci yang terdapat banyak tanggapan

Jika anda melihat bahawa istilah tertentu mempunyai satu tan Tera, ia mungkin akan patut dilihat dengan lebih terperinci. Jelasnya jika Tera yang tinggi, klik akan tinggi, dan juga terdapat banyak penukaran, itu mungkin istilah yang terbaik untuk cuba naikkan ranking laman web anda.Tetapi bagaimana jika jumlah Tera adalah tinggi tetapi klik rendah? Sila lihat di SERP dan lihat mengapa ia begitu. Mungkin ia adalah sesuatu yang tidak berfungsi dengan baik untuk PPC tetapi anda boleh menyasarkan dengan sepotong maklumat kandungan untuk diunakan bagi SEO anda. Atau mungkin ia hanya idea yang baik untuk dijadikan umpan link (banyak orang yang mencari istilah, jadi mungkin ada masalah kandungan yang anda boleh menyelesaikan)

7. Skor yang Berkualiti Tinggi, Kata Kunci yang Bervolum Tinggi

Dalam Google Ads, Quality Scores adalah fungsi utama kadar klikan, tetapi perkaitan kata kunci pada salinan iklan dan halaman utama ia dikaitkan juga adalah salah satu faktor-faktor. Ini bermakna kata kunci yang mempunyai skor kualiti tinggi yang akan mendorong bilangan pelawat dan melakukan penukaran yang besar. Anda boleh melihat kata kunci > teks iklan > hubungan halaman utama yang menghasilkan skor kualiti tertinggi dan mendapatkan rasa apa yang mereka lakukan dengan betul.

8. Salikan Periklanan Teks

Sebaik sahaja anda melihat pada kadar klikan dan skor kualiti, anda boleh mula mendapatkan wawasan ke dalam tajuk iklan khusus yang telah dan tidak berfungsi dengan baik. Ini dengan jelasnya dapat memberitahu tag tajuk anda, tetapi ia juga akan memberikan anda wawasan ke dalam perkara yang berkaitan dengan pencari anda (dan perkara yang tidak) yang boleh membantu memberitahu mesej dalam tajuk, salinan, dan juga tawaran dan panggilan kepada tindakan (CTA). Adakah “cuba percuma hari ini” CTA bekerja lebih baik daripada CTA “belajar lebih lanjut”? Gunakan bahasa tersebut untuk tawaran pada halaman anda!

9. Prestasi Periklanan Banner

Begitu juga, melihat kreatif iklan yang telah dan belum bekerja dalam kempen rangkaian paparan anda boleh memberi anda cerapan tentang jenis pemesejan yang anda balas kepada (atau tidak)

10. URL Destinasi

Laporan URL destinasi AdWords Google boleh memaparkan kepada anda URL tertentu yang mana (dan halaman utama) sedang menukar yang terbaik. Ini boleh menjadi maklumat yang sangat berharga- anda boleh melihat hal ini lebih baik untuk menukarkan halaman anda dan menggunakan beberapa elemen yang sama dalam laman SEO anda (mengubah template halaman tersebut untuk dipadankan dengan laman PPC yang mempunyai penukaran tinggi).

11. Penukaran Nilai

Apabila anda melihat data akaun Google Ads, anda perlu memahami perkara yang penting iaitu makna perbezaan penukaran metrik supaya anda dapat melihat kata kunci, iklan dan halaman pendaratan yang paling penting dalam menjana petunjuk dan jualan. Nilai penukaran adalah apa yang dibunyi seperti: ia adalah hasil daripada nilai tertentu bahawa pengurus PPC telah meletakkan pada setiap penukaran dalam akaun (ini mungkin jualan untuk tapak e-dagang, atau ia mungkin nilai dolar yang diletakkan pada pelbagai jenis petunjuk untuk syarikat B2B). Ini adalah metrik yang penting kerana sering nilai yang diperolehi daripada penukaran adalah berbeza daripada jumlah penukaran mentah (jika anda mempunyai jualan dan surat berita yang disenaraikan sebagai penukaran, kedua-dua penukaran tersebut mempunyai hasil yang sangat berbeza dan nilai perniagaan kepada anda)

12. Penukaran (Klik-kadar-1)

Sekali lagi untuk memahami metrik dan terminologi penukaran yang berbeza dalam akaun Google Ads adalah sangat membantu dalam mendapatkan wawasan ke dalam apa yang tidak berfungsi: penukaran 1-setiap klik pada dasarnya merujuk kepada penukaran unik daripada kempen, kumpulan iklan, kata kunci dan sebagainya. Jadi sebagai contoh jika seseorang klik pada iklan anda sebagai tindak balas kepada carian untuk “makanan kucing” dan kemudian mendaftar untuk newsletter kedai haiwan kesayangan anda, maka akhirnya membeli beberapa makanan kucing daripada anda, itu dikira sebagai satu penukaran dalam lajur “1-Per-Click” walaupun mereka mengambil dua tindakan.

13. Penukaran (Klik-kadar-banyak)

Sebaliknya, poin data banyak klik bagi penukaran menunjukkan jumlah penukaran daripada kempen, kumpulan iklan, kata kunci dan sebagainya. Jadi dalam contoh di atas, anda akan melihat 2 banyak klik penukaran kerana pencari yang mendaftar untuk surat berita dan kemudian membeli makanan kucing, berkesan menukar dua kali.

14. Penukaran Nilai/ Klik

Melihat nilai penukaran/klik boleh membantu anda mendapatkan rasa trafik yang paling berharga. Kata kunci yang menghantar nilai tertinggi bagi setiap klik mungkin menjadi berbaloi untuk meneroka walaupun mereka menghantar trafik keseluruhan yang agak sedikit (atau klik)

15. Penukaran Nilai/ Kos

Melihat nilai/kos penukaran boleh membantu anda mengenal pasti peluang untuk penukaran nilai tinggi yang mahal dengan PPC. Nisbah nilai/kos tinggi mungkin bermakna bahawa anda mempunyai beberapa trafik berkualiti tinggi dalam kata kunci menegak yang tidak berdaya saing (kerap, tetapi pastinya tidak selalunya, pertandingan relatif untuk istilah komersial adalah sama dalam PPC dan SEO)

16. Data Minat/ Demografik

Dalam tab paparan adalah sub-seksyen yang dipanggil “minat & pemasaran semula” dan subseksyen untuk “topik”:

Di kawasan ini anda boleh belajar tentang prestasi kategori kandungan tertentu, segmen pemasaran semula, dan kategori kepentingan (yang berdasarkan jenis kandungan pengunjung tertentu biasanya melawat). Prestasi kategori minat yang berbeza, kategori kandungan, dan juga segmen pemasaran semula benar-benar boleh membantu anda untuk memahami dengan lebih baik jenis prospek yang akan menjadi yang paling mungkin untuk menukar (supaya anda boleh membuat kandungan dan menyasarkan kata kunci yang pengunjung mungkin cari).